مدیریت منابع انسانی
همانطور که واحد HRM، یک رکن اساسی در راهاندازی هر نوع کسب و کاری است. وجود مدیر منابع انسانی برای هر سازمان بسیار مهم است؛ چرا که کسب و کار را رو به جلو حرکت میدهد. اگر شما کسب و کار خود را به تازگی راهاندازی کردهاید و میخواهید درمورد وظایف منابع انسانی موجود در شرکت بیشتر بدانید، ما در این مقاله، شما را با اصول مدیریت منابع انسانی آشنا میکنیم.
مدیریت پرسنل و منابع انسانی چیست؟
همیشه و به طور مداوم در بین مدیران شرکتها رقابت وجود دارد. در فضای رقابتی امروز، وجود واحد منابع انسانی برای شما یک برگ برنده است. به طور کلی ارزشمندترین سرمایه شما در شرکت، منابع انسانی است. در شرکتها و موسسات امروزی، ایجاد خلاقیت در منابع انسانی و انگیزه بالا، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، و انجام این وظایف برعهده مدیران شرکتها میباشد.
عبارت مدیریت منابع انسانی یا واحد HRM
مدیریت پرسنل و منابع انسانی یا به عبارتی HRM، فرآیندهایی را انجام میدهد که طی آن اصول و وظایف مدیران در قبال پرسنل و منابع انسانی به طور دقیق شرح داده میشود؛ فرآیندهایی مثل استخدام، ارزیابی عملکرد، آموزش و…
اهمیت واحد HRM
در طی ۲۰ سال گذشته مدیریت منابع انسانی، از جایگاه ویژهای در بین مدیران برخوردار شده است و به آن توجه زیادی میشود؛ به طور کلی وظایف مدیران در این خصوص، از زمانی که پرسنل را استخدام میکنند، شروع میشود. سپس مدیریت پرسنل تا تعیین و پرداخت حقوق، طرحهایی برای حفظ کردن منابع انسانی و تداوم کار آنها ارائه میدهد. در تیترهای بعدی به بررسی اصول و وظایف مدیریت پرسنل میپردازیم.
وظایف و اصول مدیریت منابع انسانی
در این تیتر از مقاله به بررسی دقیق و جزئیتر وظایف مدیریت پرسنل و منابع انسانی میپردازیم.
۱• جذب و استخدام کردن پرسنل
یکی از وظایف مهم مدیران واحد منابع انسانی، پیدا کردن خلاءهای بخشهای متفاوت شرکت و استخدام افراد متخصص برای این بخشهاست. مدیر منابع انسانی باید در مورد تعداد منابع انسانی خود اطلاعات کامل داشته باشد تا بتواند در صورت مواجه شدن با کمبود پرسنل، ظرفیتهای خالی بخش مورد نظر را در زمان مشخص تکمیل کند. در زمان استخدام، مدیریت منابع انسانی باید تمام هماهنگیهای لازم را برای افراد، جهت شرکت در فرآیند استخدامی انجام دهد؛ به طور کلی تمامی فرآیندهای لازم در جهت استخدام، برعهده واحد منابع انسانی است.
۲• آموزش کارکنان
هر شرکت دارای بخشهای متفاوتی است که کار کردن در این بخشها نیازمند آموزش و یادگیری است. به طور کلی آموزشهای مربوط به کارکنان، شامل آموزشهای مربوط به کارکنان جدید و قدیم و بازآموزی خواهد بود.
۳• ارزیابی عملکرد منابع انسانی و دادن پاداش
مدیر منابع انسانی میتواند برای ایجاد انگیزه در پرسنل، از ارزیابی عملکرد پرسنل استفاده کند. همچنین برای کسانی که عملکرد خوبی از خود نشان میدهند، پاداش در نظر بگیرد. مدیران با این کار برای کارکنانی که تلاش بیشتری میکنند، تفاوت قائل میشوند. مدیر واحد انسانی، برای اینکه بتواند این کار را انجام دهد، باید با برنامهریزی دقیق و با کمک گرفتن از همکاران خود در بخشهای دیگر، عملکرد کارکنان را ارزیابی کند.
۴• آشنا کردن پرسنل با قوانین کاری
همانطور که میدانید هر کاری مجموعه قوانینی دارد، پس یک مدیر واحد HR باید این قوانین را به خوبی بشناسد تا مدیریت واحد HR در جهت نفع رساندن به پرسنل و سازمان عمل کند. این قوانین در هنگام تنظیم قراردادها، آیین نامهها و … مورد استفاده قرار میگیرد.
۵• ایجاد کردن محیطی سالم برای پرسنل
مدیر پرسنل و واحد منابع انسانی باید تلاش کند محیطی به دور از استرس را برای کارمندان خود ایجاد کند، حتی باید محلی را برای استراحت، حرف زدن و ارائه پیشنهادات کارکنان انتخاب کنند تا پرسنل به دور از هر نوع تنشی کار خود را پیش ببرند.
اصول مدیریت منابع انسانی HR
همانطور که در بالا گفتیم، مدیر واحد منابع انسانی وظایفی دارد، اما چیزی که حائز اهمیت است این است که مدیریت پرسنل، اصولی دارد که عمل به این اصول هم بسیار مهم میباشد، در زیر به صورت کلی اصول مدیریت پرسنل و منابع انسانی را برای شما نام میبریم.
- احترام گذاشتن به کارمندان خود را در اولویت قرار دهید.
- برای پرسنل خود محیط کاری مناسب و به دور از تنش ایجاد کنید.
- وظایف هر شخص را به صورت شفاف به وی توضیح دهید.
- به عنوان مدیر، به پرسنل خود ابتدا وظایف پایینتری را بدهید و در صورت موفقیت در آن مسئولیت، ارتقاءشان دهید.
- پرداخت حقوق ماهانه پرسنل خود را منصفانه انجام دهید.
- برای همهی بخشهای سازمان، استانداردهای شفاف تعیین کنید تا پرسنل با استفاده از این استانداردها عمل کنند.
- به پرسنل خود ناامنی ندهید.
- الگوی خوبی برای پرسنل و کارمندان خود باشید.
سیستم مدیریت منابع انسانی یا HRM systems
امروزه نرم افزارهای گوناگون منابع انسانی به منظور سهولت کار کارشناسان و مدیران منابع انسانی طراحی و تولید شدهاند. سیستم مدیریت منابع انسانی، یک سیستم جامع برای اکثر فرآیندهای منابع انسانی است که یک مدیر منابع انسانی به آن نیازمند است. سیستمهایی که مدیران منابع انسانی از آن استفاده میکنند معمولاً حضور و غیاب پرسنل، محاسبهی حقوق، ارزیابی عملکرد و… را پوشش میدهد.
سیستم ATS سها، یک سیستم مدیریت منابع انسانی کلی نیست. بلکه به طور اختصاصی مدیریت فرآیند استخدام را انجام میدهد. سیستم ATS سها یا سامانه مدیریت هوشمند فرآیند استخدام، در کنار سیستم مدیریت منابع انسانی قرار میگیرد و نقش تکمیلی دارد.
یک سیستم مدیریت منابع انسانی، ابزارهای سیستم ATS را ندارد. به همین منظور شما برای انجامِ هر چه آسانترِ فرآیند جذب و استخدام، جدا از سیستم مدیریت منابع انسانی، به آن نیاز پیدا خواهید کرد.
اکثر مدیران و کارشناسان منابع انسانی با سیستم مدیریت منابع انسانی آشنایی دارند، اما سیستم ATS به عنوان یکی از جدیدترین نرمافزارهای منابع انسانی، نیازمند معرفی جامع است. جهت آشنایی بیشتر با این سیستم جذب و استخدام مقاله سیستم ATS را مطالعه کنید.