کارشناس جذب و استخدام چه نقشی در سازمان دارد؟
کارشناس جذب و استخدام یکی از تخصصهایی است که در تیم منابع انسانی یا HR / human resorce مسئول جذب و استخدام کارجوها برای موقعیتهای نیازمندِ نیروست. به همان نسبتی که فرآیند جذب و استخدام یکی از مهمترین فرآیندهای منابع انسانی است، کارشناس جذب و استخدام هم یکی از حیاتیترین شغلهای سازمان است. زیرا افرادی که وارد سازمان میشوند و سرنوشت سازمان را به دست میگیرند، از فیلترِ کارشناس جذب و استخدام میگذرند. به همین منظور کارشناس جذب و استخدام یکی از پویاترین مشاغل است. زیرا مدام باید خود را بهروز کند، نیازهای سازمان را شناسایی کند، سازمانهای دیگر را تحلیل کند و…
کارشناسان جذب و استخدام نیازمند یک سری ویژگیها، مطالعات، تعاملات و… هستند که در این مقاله آنها را عنوان میکنیم. همچنین شما را با یکی از جدیدترین نرم افزارهای منابع انسانی که مورد استفادهی کارشناسان جذب و استخدام است، آشنا میکنیم. سیستم ATS را به عنوان دستیاری برای کارشناس جذب و استخدام، بشناسید.
مدیریت فرآیند جذب و استخدام
یک کارشناس استخدام باید خود را بهروز نگه دارد و از جدیدترین متدهای فرآیند جذب و استخدام منابع انسانی استفاده کند. امروزه در سراسر دنیا جدیدترین متد مدیریتی فرآیند جذب و استخدام، هوشمندسازی آن است. سیستم ATS یک ابزار فوق حرفهای برای بهینهسازی فرآیند جذب و استخدام است. سیستم ATS تمام چالشهای فرآیند جذب و استخدام را شناسایی و آنها را برطرف کرده است.
سیستم ATS ابزاری برای آنالیز رزومهی کارجویان است، اما ابزارهای دیگری هم در اختیار کارشناس جذب و استخدام قرار میدهد که کیفیت فرآیند استخدام را بسیار متحول میکند.
پیشروان هر سازمان، مدیران منابع انسانی آن سازمان هستند. بنابراین نیازِ بهروزرسانیِ متدها برای مدیران و کارشناسان جذب و استخدام، یک نیاز جدی و ضروری است.
مزایای سیستم ATS برای کارشناسان جذب و استخدام
سیستم ATS تمام مراحل استخدام نیرو را برای کارشناسان جذب و استخدام، فرآیندسازی میکند. فرآیندسازی به چه معناست؟
یک کارشناس جذب و استخدام به این نیاز دارد که به طور دقیق بداند چه مراحلی را باید در چه ظرف زمانیای طی کند. شاید برای سازمانهای کوچک متوجه ضرورت فرآیندسازی استخدام نباشید اما سازمانهای بزرگ به آن نیاز مبرم دارند.
•چرا فرآیندسازی استخدام؟
برای مثال شما در پلتفرمهای مختلف، آگهی استخدامی منتشر میکنید، رزومههای کارجویان به فضاهای متعددی ارسال میشود، افراد متفاوتی پاسخ تماس کارجویان را میدهند، افراد مختلفی رزومهها را دریافت میکنند و در نهایت این شفافیت وجود ندارد که جواب فلان کارجو را چه کسی داده است. یا ممکن است دیدار با یک استعداد نمونه را به دلیل عدمِ هماهنگیِ درونسازمانی از دست بدهید.
فرآیندسازی جذب و استخدام مشخص میکند که استخدام تا چه مرحلهای پیش رفته است و در حال حاضر چه کسی باید چه کاری انجام دهد.
سیستم ATS چگونه استخدام را فرآیندسازی میکند؟
سیستم ATS همهی مراحل استخدام و این که چه کسی مسئول انجام چه کاریست را تعریف میکند. برای مثال اگر مدیر یک واحد درخواست استخدام نیرو داده است، با بررسی سیستم ATS به راحتی میتواند ببیند که رزومهای برای بررسی ارسال شده است یا خیر.
همهی مراحل استخدام روی سیستم ATS به طور ساماندهی شده، پیش میروند.
یک کارشناس جذب نیرو، با وجود سیستم ATS خاطرش بابت پیشبرد، نظم و دقتِ فرآیند، آسوده است.
مطالعات یک کارشناس جذب و استخدام
کارشناس جذب و استخدام جزو افرادی است که بیشترینِ ارتباطات را دارد. او هم با افراد درونِ سازمان سر و کار دارد و هم با کارجویان مختلفی که به سازمان رجوع میکنند. بنابراین کارشناس جذب و استخدام باید سوادِ مواجهه با افراد در تیپهای مختلفِ رفتاری را داشته باشد. به همین خاطر لازم است که مطالعات گستردهای داشته باشد. به غیر از مباحث منابع انسانی، مطالعهی روانشناسی و جامعهشناسی جزو واجبات برای یک کارشناس جذب و استخدام است.
یک کارشناس جذب و استخدام اگر سواد مواجهه با تیپهای مختلف را نداشته باشد، ممکن است وقتی بهترین کارجویان مراجعه میکنند، او نتواند آنها را شناسایی کند یا نتواند به خوبی با آنها ارتباط برقرار کند. در این صورت سازمان شانس همکاری با بهترینها را از دست میدهد.
ویژگیهای رفتاری کارشناس جذب و استخدام
به نظر شما کارشناسان جذب و استخدام باید چه ویژگیهایی داشته باشند؟
آیا ویژگیهای رفتاری یک کارشناس جذب و استخدام اهمیت دارد؟
باید گفت که روحیات یک کارشناس جذب و استخدام ارتباط مستقیمی با میزان موفقیت او در شغلش دارد.
یک مدیر منابع انسانی باید فردی را به عنوان کارشناس جذب و استخدام برگزیند که «هوش اجتماعی» بالایی داشته باشد. زیرا این فرد باید بهترین نیروها را برای همکاری با سازمان شناسایی کند.
کارشناس جذب و استخدام باید «رفتار منعطفی» داشته باشد. انقباضات رفتاری یک کارشناس جذب و استخدام میتواند جلوی ابراز کارجوها را بگیرد و کارجویان نتوانند خودشان را به خوبی ارائه دهند.
«توان برقراری ارتباط» یکی دیگر از ویژگیهای ضروری برای یک کارشناس جذب و استخدام است که تأثیر مستقیمی روی کیفیت مصاحبهی استخدامی دارد.
جمعبندی
در بسیاری از سازمانهای بزرگ، کارشناس جذب و استخدام یک سِمت جداگانه از مدیریت منابع انسانی است. معمولاً کارشناس جذب و استخدام، همهی مراحل جذب نیرو را انجام میدهد و سپس کارجو را برای تأیید نهایی به مدیر منابع انسانی معرفی میکند.
در بسیاری از سازمانهای متوسط و کوچک هم خود مدیر منابع انسانی این وظیفه را به عهده دارد.
در هر صورت سیستم ATS یک ابزار تسهیلگر و تسریعگر برای فرآیند جذب و استخدام است که کیفیت فرآیند استخدام را دگرگون میکند.