شاخصهای عملکرد منابع انسانی (HR KPI ) چیست؟
پیش از هر چیز باید بدانید که KPI مختصر شدهی عبارت Key performance indicator است. معادل این عبارت در فارسی «شاخص سنجش عملکرد» است. شاخصهای سنجش عملکرد توسط مدیران و کارشناسان منابع انسانی با دو هدف تعیین میشوند:
*هدفمند کردن فعالیتهای سازمان به سمت سیاستها و اهداف
*ارزیابی کیفیت عملکرد کارکنان
KPI جذب و استخدام چگونه کار میکند؟
KPI جذب و استخدام، شاخصهای ارزیابی عملکرد جذب و استخدام است که مجریان فرآیند جذب و استخدام، به واسطهی آن، مسیر این فرآیند را روشن میکنند.
KPI جذب و استخدام برای هر سازمان، متناسب با اهداف و رویکرد آن سازمان مشخص میشود. چرا که هر سازمان معیارهای خاص خود و فرهنگ سازمانی متفاوتی دارد. اما میتوان بعضی KPI ها که کلیتر هستند را برای فرآیند جذب و استخدامِ اکثر سازمانها در نظر گرفت. در ادامه چند KPI جذب و استخدام را برای سنجش عملکرد فرآیند جذب و استخدام منابع انسانی به شما معرفی میکنیم.
ارزیابی بهرهوری عملکرد
اولین معیاری که برای فرآیند جذب و استخدام به کارشناسان منابع انسانی میگوید که استخدام درستی داشتهاند یا نه، در حین کار و پس از یک یا چند دوره ارزیابی عملکرد مشخص میشود. زمانی که شما بفهمید که آیا نیروهای وارد شده به شرکت، کارایی لازم را داشتهاند یا خیر. بهرهوری نیروها، کلیدیترین شاخصی است که شما را متوجه درستی و نادرستی استخدامِ افراد میکند. زمانی که یک نیرو برای یک موقعیت شغلی دستاوردهای قابل توجهی را به همراه میآورد، شما درستترین انتخاب را داشتهاید! پس اولین KPI نیازمند یک بازه زمانی است و یکی از آخرین چیزهایی است که شما متوجه آن خواهید شد!
میزان ارسال رزومه برای آگهی استخدامی
یک KPI جذب و استخدام، میزان پاسخی است که آگهی استخدامی دریافت میکند. این مسئله دو جنبهی کمی و کیفی دارد.
*چه دسته افرادی به آگهی استخدامی شما جواب میدهند؟
آیا کارجویان مورد نظر شما آگهی شما را رصد میکنند؟ برای مثال شما در یک آگهی استخدامی به دنبال جذب مدیر توسعهی منابع انسانی هستید؛ آیا مدیران توسعهی منابع انسانی به شما درخواست همکاری میدهند یا خیر؟ اگر خیر چرا؟ آیا آگهی استخدامی را در پلتفرم مناسبی منتشر میکنید؟ تصویر سازمان شما در انظار عموم چگونه است؟
*چه تعداد کارجو به آگهی شما جواب میدهند؟
لازم است بررسی کنید که به ازای هر آگهیای که منتشر میشود، چه تعداد کارجو برای شما رزومه ارسال میکنند یا تماس همکاری میگیرند؟ آیا شما امکان انتخاب بین کارجویان مورد نظر را دارید یا گزینههایتان محدود است؟
میزان ماندگاری نیروها در سازمان
میزان ماندگاری نیروها در سازمان، یک KPI جذب و استخدام است. اگر نیروها در جای درستی قرار گرفته باشند، مسلماً ماندگاری آنها در سازمان هم بیشتر خواهد بود. ماندگاری نیروها در سازمان به دو عامل بستگی دارد:
*جذب و استخدام صحیح
*محیط کاری کارآمد
بنابراین اگر شما جذب و استخدام را صحیح انجام داده باشید، نصف راه را برای ماندگاری نیروها طی کردهاید.
همچنین، آمار ورودیها و خروجیها به صورت فصلی یا سالانه، برای شما روشن میکند که سازمان چقدر در نگهداری نیروهای باتجربهی خود موفق عمل کرده است؟
بعضی سازمانها به دلیل عدم توانایی در نگهداری نیروها، تبدیل به جایی برای تجربهاندوزی کارآموزان میشوند. اما سازمانهایی که متوجه اهمیت حفظ نیروها هستند، ماندگاری نیروها را یک KPI جذب و استخدام در نظر میگیرند و مطابق با آن عمل میکنند.
مطالعه بیشتر: شرایط فیزیکی محیط کار ایده آل
رضایت شغلی کارکنان
رضایت شغلی کارکنان یک KPI جذب و استخدام محسوب میشود. چرا؟
چون رضایت شغلی کارکنان از موقعیت و محل کار خود به طور مستقیم روی کیفیت و کمیت کار و همچنین روی ماندگاری نیروها تأثیر میگذارد. بنابراین برای آن که بدانید در فرآیند جذب و استخدام، انتخابهای درستی داشتهاید یا خیر، لازم است که به این شاخص توجه کنید. زمانی که شما فردی را برای موقعیتی انتخاب میکنید که به آن ردهی شغلی علاقهای ندارد یا به عبارتی «رضایت شغلی» ندارد، هم به کیفیت و کمٌیت کار آسیب میرسد، هم نیرو در اسرع وقت سازمان را ترک خواهد کرد.
مطالعه بیشتر: مهم ترین شاخص های ارزیابی استخدام در سال 2021
نوآوری در شیوهی جذب و استخدام
همانطور که هر فرآیند منابع انسانی برای اجرا، نیازمند نوآوری است، پس بیایید نوآوری را یک KPI جذب و استخدام در نظر بگیریم. چرا؟
با بهروزتر شدن متدها و توسعهی دادههای منابع انسانی، کارجوها روزبهروز نسبت به گذشته آگاهتر میشوند. این آگاهی خود را در زمینههای بسیاری نشان میدهد. از نگارش رزومهی کاری برای استخدام گرفته تا نحوهی حضور در مصاحبهی کاری و… بنابراین لازم است که کارفرما هم در شیوهی استخدام بازنگری کند و خود را بهروز نگه دارد. در صورتی که شما از نحوهی جدید استخدام بیخبر باشید، ممکن است کارجویان زیادی را هم از دست بدهید. زیرا کارجویان، شما را بر اساس بهروز بودن و نبودن سیستم جذب و استخدام، قضاوت خواهند کرد!
یکی از جدیدترین راههای اجرای فرآیند جذب و استخدام، استفاده از سیستم ATS است.
آیا با سیستم ATS آشنایی دارید؟
*سیستم ATS یکی از جدیدترین نرم افزارهای منابع انسانی است.
*سیستم ATS یکی از محبوبترین نرمافزارهای منابع انسانی است.
*سیستم ATS متنوعترین ابزارها را برای کاربردهای مختلفِ سازمانی دارد.
*استفاده از سیستم ATS صرفهجویی در زمان و هزینه را به همراه دارد.
آشنایی با سیستم ATS
سیستم ATS راهی برای بهتر و آسانتر استخدام کردن است. شما با کمک این نرمافزار میتوانید در بازه زمانی بسیار کوتاه، تعداد زیادی رزومهی کاری را مطابق با معیارهایتان آنالیز کنید! سیستم ATS رزومههای کارجویان را به واسطهی کلیدواژهها غربال میکند و نتیجهی نهایی را، با مقایسهی کارجوها، پیش چشم شما نمایش میدهد تا به آسانی انتخاب کنید!
اگر میخواهید به طور عملی با مزایا و ابزارهای سیستم ATS آشنا شوید، ما «دمو رایگان سیستم مدیریت استخدام سُها» را به شما پیشنهاد میکنیم.